Hvad er antabus?

Medicinsk og psykologisk alkoholbehandling

Alkoholbehandling og misbrugsbehandling kan være en kombination af psykologisk behandling og medicinsk behandling. De nationale kliniske retningslinjer for alkoholbehandling (2018) fremhæver, at medicin skal ses som supplement til den psykologiske alkoholbehandling. Farmakologisk alkoholbehandling bør ikke stå alene. Generelt vurderes som effekten lille ved ren medicinsk behandling, og der kan være en række bivirkninger, som fx. følgende:

 • Antabus giver ofte en falsk tryghed for den pårørende og kan skabe konflikter i parforholdet.
 • Har du tidligere forsøgt at håndtere dit alkoholforbrug med antabus?
 • Drikker du ”lidt” for meget og for ofte og har forsøgt at håndtere dit alkoholproblem med antabus?

I Danmark har vi haft tradition for medicinsk alkoholbehandling i form af antabus. Måske skyldes det, at antabus er en dansk opfindelse. Denne type medicin ordineres af læger og har været brugt i stor stil tidligere. Der er dog ikke den store effekt, og der ses hyppige tilbagefald på længere sigt. De seneste årtier er der kommet nye medicinske præparater på markedet, der også er godkendt til alkoholbehandling. Det er de trangregulerende lægemidler. De virker dog langt fra på alle.

Antabus (disulfiram)

Antabus betyder “mod misbrug” (anta~imod, abusus~misbrug). Det er et medicinsk præparat, der giver meget ubehagelige reaktioner, hvis du indtager alkohol, når du tager medicinen. Denne
virkning skal forhindre dig i at drikke.

Medicinen nedsætter nedbrydningsprocessen i leveren, så acetaldehyd ophobes i høj
koncentration, hvis du drikker. Det er giftigt. Forgiftningssymptomerne opleves som blussen i
hovedet, kvalme, hjertebanken og blodtryksstigning. Det er farligt at drikke på antabus. I yderste konsekvens kan man dø.

Antabus ordineres kun efter nøje overvejelser og som nødvendighed. Det er vigtigt, at du har
afholdenhed som målsætning og ikke bruger det som en kortvarig pausestrategi. Det kan tage op til 14 dage, før medicinen er helt ud af kroppen. Effekten er usikker, og der kan være bivirkninger. Du må kun tage antabus, når du er helt sikker på, at du er promillefri. Det typiske er, at du tager medicinen to gange om ugen – f.eks. mandag og torsdag.

Se en video med Alcoacts læge, Charlotte, der fortæller om antabus.

Mange har hørt om antabus og oplever det som nedværdigende at være kommet så “langt ud”, så det er nødvendigt med antabus. Andre ser det som en god kortvarig hjælp til at få stoppet et
tilbagefald.

Antabus må aldrig stå alene og vi anbefaler at man kommer i alkoholbehandling for sin
afhængighed.

Antabus og alkoholbehandling

Mange har hørt om antabus og oplever det som nedværdigende at være kommet så “langt ud”, så det er nødvendigt med antabus. Andre ser det som en god kortvarig hjælp til at få stoppet et tilbagefald.

Alcoact anbefaler at antabus IKKE står alene og at man kommer i alkoholbehandling for sin afhængighed.

 

Anmeldelse af behandlingsforløb

For knap 1,5 år siden mødte jeg dig. Det var sandelig godt. Jeg kom til dig fordi jeg drak for meget. Du så mig og mine psykiske problemer, på en ny måde. Ja vi talte faktisk ikke meget om alkohol. Du så ret hurtigt at det var den bagvedliggende årsag, som skulle gøres noget ved. Den korte tid jeg gik hos dig har haft en helt ufattelig betydning. Du hjalp mig til at se mig selv og mine problemer på en mere indsigtsfuld måde, end psykologer og psykiater havde formået på 6-7 år. Jeg fik, gennem den indsigt du hjalp mig med at få, et nyt “sprog”, som gjorde mig i stand til at få andre (bl.a. Det psykiatriske system) til at hjælpe mig på en meget mere kvalificeret måde. Jeg har nu i ca 8 mdr. været i intensiv behandling for min personlighedsforstyrelse og får det stadig bedre og bedre. Nogle gange møder vi mennesker på vores vej “som gør en forskel der gør en forskel”. Mødet med dig gjorde en forskel større en nogen vil kunne forstå. Jeg er dybt taknemmelig for at vore veje krydsede! – Jens

Læs flere anmeldelser af behandlingsforløbene hos Alcoact her.

Ring anonymt i dag

Har du eller en du kender alkoholabstinenser? kontakt vores rådgiver for at få lagt en plan for behandling af abstinenser. Du kan samtidig opstarte i selve misbrugsbehandlingen for at få redskaber til at håndtere lyst og trang som kan være massive i starten.

Ring: 60806121 vores professionelle rådgivere er klar til at hjælpe nu

Professionel alkoholbehandling

Har du brugt antabus eller bruger du det stadig? Lad os hjælpe dig med at blive fri
af antabus og din alkoholafhængighed. Du vil få konkrete redskaber til at håndtere lyst og trang uden at falde i. Vi arbejder også med de eventuelle bagvedliggende faktorer hvor du bruger et rusmiddel til at håndtere fx stress

Elementer i alkoholbehandlingen:

 • Udrednings og kortlægnings samtaler
 • 12 ugers primær behandling
 • Behandlingsplan
 • Identifikation af højrisikosituationer
 • Udvikling af strategier
 • Alarm klokker
 • Stop metoder
 • Parsamtale
 • Familiesamtale
 • 9 måneders efterbehandling

Alcoact har en nuanceret tilgang til afhængighed. Det betyder at vi ser på hvordan
dit forhold til alkohol er og i hvilken grad der er tale om afhængighed.

Hvorfor vælge Alcoact?

 •  Anonym og diskret rådgivning: Vi tilbyder anonym og diskret rådgivning. Nogle vælger vejen med anonymitet og diskretion, da man tænker over hvilke konsekvenser det ville få for deres job eller virksomhed. Hos Alcoact blander vi os ikke i hvad din årsag er til at vælge et anonymiseretforløb, det eneste vi ønsker er at du får det bedre.
 •  Ingen behandling er den samme: Behandlingen du vil modtage hos Alcoact bliver justeret og tilpasset til netop dine behov. Derudover arbejder vi også  familieorienteret således både du og din familie står stærkt efter endt behandlingsforløb. Det er dit valg om du vil inddrage familie eller partner i behandlingen.
  Pårørende ligger Alcoacts hjerte nært fordi de ofte gør en kæmpe indsats for at hjælpe en på vej mod et misbrugsfrit liv.
 •  Mere end 20 års erfaring: Hos Alcoact tager vi udgangspunkt i din egen oplevelse af dit forbrugdine pårørendes perspektiver og vores mange års viden og erfaring med alkoholproblemer, når vi vurderer, om alkoholbehandling er
  relevant for dig.

Har du spørgsmål eller ønsker du at komme i behandling udfyld Kontakt formular og vi kontakter dig allerede i dag

Blank Form (#3)

Her finder du vores klinikker:

Aarhus

Rosenvangs Allé, 222 C2, 8270 Højbjerg

Aalborg 

Vesterbro 33 a. 9000 Aalborg

Online alkoholbehandling

Med et onlinebehandlingsforløb kan du uafhængigt af hvor du befinder i Danmark eller for dens sags skyld i verden indgå i et behandlingsforløb

Alcoact har en nuanceret tilgang til afhængighed. Det betyder at vi ser på hvordan
dit forhold til alkohol er og i hvilken grad der er tale om afhængighed.

Blank Form (#3)