Når vanen skaber afhængighed

Udgivet: 19/11/2018

”Sikke trængsel og alarm”

Julen nærmer sig med hastige skridt. Kalenderen har ikke dage og timer nok til alle de arrangementer, der er at vælge og prioritere mellem for mange familier.

Børnene bliver mere og mere forventningsfulde jo nærmere, vi kommer julemåneden.

Juledagene er de dage, der betyder mest for rigtig mange børn og voksne. Børnene kan have en forventning om, at far og mor kommer til juleafslutninger, Lucia-optog, juleklip og julebag, lave kalendergaver og alt det andet.

Julen er en sanselig tid med mange dufte og smage. Nye spændende juleøl fra diverse mikrobryggerier. Luksus julegløgg og snapse. Der er efterhånden et kæmpe udvalg af dejlige øl og vine. Vi skal rigtig hygge os

Balance mellem brug og alkoholmisbrug

Der er meget på spil. Stress og jag kan snige sig ind – og gå hånd i hånd med et uhensigtsmæssig  alkoholforbrug. Man har måske gennem årene fået en vane med at bruge alkohol til at ”lande” efter en lang dag, og så slapper man jo så godt af. Eller man bruger alkohol til at kunne overkomme at gøre dette eller hint. Du kan selv tænke over, hvad du bruger alkohol til ud over smagen og hyggen.

Meget forsimplet sagt er det disse antagelser af, hvad alkohol kan gøre for dig, der kan udvikle sig til et overforbrug og med tiden regulær afhængighed.

Forbruget af alkohol kan bevæge sig fra det, man oplever som en ”god vane” til et problem – uden man selv opdager det. Det er oftest familien, der reagerer på alkoholproblemet først. I takt med man skal have mere og mere for at opnå den ønskede virkning, melder de ”små” svigt sig. Aftaler overholdes ikke. Din partner udtrykker bekymring før fester. Du skal have tid til at sove den ud. Du orker ikke børnenes spændhed og parkerer dem med Ipadden. Du er bagud med gaverne og skubber gøremålene til sidste øjeblik eller dropper dem.

Du kan ikke vente til, børnene er i seng, så du kan få en lille én. Vin hver dag til aftensmaden. Du får 3 glas, mens din partner når et enkelt glas. Din energi drænes, og du tænker tit på, hvornår du kan få et break med en enkelt genstand. Eller hvordan du kan skabe en situation, hvor du har ”ret” til at ”nyde” alkohol eller drikke dig i hegnet. Familien oplever dine ”personlighedsforandringer”, når du ser frem til at blive påvirket af alkohol – eller allerede er det.

De voksne er ansvarlige for den stemning der er i familien

Børn tilpasser deres adfærd til situationen, når de mærker og lugter, at far og/eller mor er påvirket af alkohol. Det er ikke altid selve indtaget af alkohol, der gør børn utrygge og bekymrede. Det kan være spændingerne mellem deres forældre, der er det værste. Konflikterne, skænderierne, deres egen forladthedsfølelse, når de voksne forsvinder i deres eget følelsesmæssige univers. Det kan også være tavsheden, den udefinerbare anspændthed, isolationen familiemedlemmerne imellem.

Mange børn lider i stilhed. Andre bliver udadreagerende og ”vanskelige”. Men det er ikke børnene, der er vanskelige – de har det vanskeligt på grund af familiens alkoholproblem. Børnene lider under uforudsigeligheden, utrygheden og skuffelserne. De er dog loyale og gør alt for at holde familiehemmeligheden skjult. Jeg hører ofte: ”mine børn har aldrig sagt noget!”.

Nej selvfølgelig ikke – for de ”passer” på mor og far. De kan få en kompenserende rolle, så problemet bliver ”mindre” synligt.

Du kommer let til at tænke: ”Der er ikke noget problem”, ”Mine børn ved ikke noget”, ”Et enkelt glas skader jo ikke børnene!”….

Voksne kan vælge, hvem de vil være sammen med, det kan børn ikke, derfor er det så vigtigt tage sin egen tvivl eller andres bemærkninger om ens alkoholforbrug alvorlig og kontakte mig og booke en uforpligtende samtale. Her kan du få tjekket, om dit alkoholforbrug er en god vane eller om du er på vej til afhængighed.

Der er hjælp at hente både for den enkelte og hele familien

Jeg oplever, at det primært er de veluddannede, der ønsker samtaler for at ændre deres alkoholvaner, før det er en regulær afhængighed. Jeg synes, det er fantastisk, at folk tager ansvar for at vende en uheldig udvikling allerede i opløbet. Det er vigtigt, at offentligheden bliver bekendt med denne mulighed, så behovet for at søge sparring til at justere ens forbrug eller måske holde en længere pause aftabuiseres. Det skal være mindre skamfuldt at søge behandling. Forløbet kan evt. munde ud i et samarbejde om at indøve et forbrug, hvor du har lederskab. Ved svær afhængighed er afholdenhed som livstil dog den eneste vej at gå.

Jeg søger altid at lave familieinddragende alkoholbehandling, da alle familiemedlemmer påvirkes af de valg, de voksne træffer omkring forbruget af alkohol. Åbenhed og villighed til at inddrage hele familien i dit behandlingsforløb er den bedste gave, du kan give dig og din familie denne jul.

Glædelig jul

Med venlig hilsen
John Tony Larsen

John Tony Larsen

Psykoterapeut & Daglig Leder

Kontakt mig og få tid til en Uforpligtende og Gratis samtale allerede i dag!

Blank Form (#3)