Unge og Misbrug af kokain

Udgivet: 25/08/2022

Vi oplever at flere forældre henvender sig til os for at få rådgivning og hjælp til deres unge mennesker, der er begyndt at bruge kokain i festlige sammenhænge.

En hurtig indsats er vigtig, da kokain er et af de mest vanedannende stoffer, der findes!

 

Brugen af kokain blandt unge bliver mere og mere udbredt og tilgængeligheden har aldrig været større- det er i dag blevet nemt at skaffe stoffet uden man skal ind til skumle pushere. Kokainen bliver leveret ved kantstenen lige hvor man ønsker og det tager kun 5 – 10 minutter før de unge har det i hånden. Ofte er det én i den unges omgangskreds, der har kokainen og som de har tillid til.

Kokain er et meget potent stof, der giver den unge et kæmpe boost af selvtillid og følelsen af at kunne klare ALT!! Mange tager det som et feststof og i mange tilfælde i en kombination med alkohol.

Som ung er man meget afhængig af at være en del af vennekredsen og bange for at være udenfor. Derfor kan en kultur i vennekredsen, hvor det er ok at bruge kokain som et feststof være svært at sige fra overfor. Blandt de unge- og særligt blandt de unge mænd- er der en stor risikovillighed dvs. at de ofte ikke forholder sig til konsekvenserne der er – både på den korte og lange bane!

 

Hvad kan jeg gøre som forældre?

Hvis du som forældre opdager eller har mistanke om at din søn eller datter har taget kokain, bliver du naturligvis bange og vil gøre alt for at hjælpe dit barn.

Nogen forældre vælger at prøve at hjælpe ved at kontrollere ved at sætte regler op for tidspunkter, de unge skal være hjemme og bruge tests- alt sammen for at forhindre at det sker igen. Men dette kan belaste forældre- barn-relationen, og det er derfor bedst at en professionel behandler kommer ind så tidligt som muligt.

Man skal som forældre naturligvis italesætte sin bekymring og tage en åben dialog. Nogle unge er åbne med det samme og andre lukker helt i.

Min erfaring er at den unge ”beskytter” sine forældre i forhold til omfanget: ”Jeg har kun prøvet det et par gange og det er langt tid siden” og giver altså ikke det reelle billede til mor og far.

Det kan være svært at være åben når man ser sine forældre bange og vrede. Den unge er også bange, bange for at miste – miste den dyrebare tillid og kærlighed fra sine forældre.

Du kan som forældre sige til din søn eller datter at du/I har brug for at i sammen tager en snak med en rusmiddelkonsulent – at det er jeres krav lige nu.

Så går vi ind og overtager ansvaret for selve kokainmisbruget og får lagt en plan som både den unge og I som forældre kan føle tryghed ved.

 

Få professionel hjælp

Vi har stor erfaring med at hjælpe unge mennesker ud af et misbrug af kokain før det bliver til en reel afhængighed! Vi tilrettelægger vores indsats individuelt og ser på om der er andre bagvedliggende årsager til brugen af kokain.

Vi inddrager Jer som forældre og har ofte familiesamtaler for at skabe en fornyet tillid og for at skabe en fælles forståelse af behandlingen.

Endvidere kan pårørende/forældre samtaler være meget hjælpsomt. Læs eventuelt mere her: Problemer med kokain? Få kontrollen tilbage med professionel hjælp! (alcoact.dk)

 

Fuld diskretion og ingen registrering

Vi har selvfølgelig tavshedspligt og registrerer IKKE jeres unge nogen steder.

 

Vi er i Aarhus, Aalborg og online med video-og telefonkonsultationer 

[contact-form-7 id=”170″ title=”Udvidet Kontraktformular”]

 

Fakta om kokain:

Hvordan virker kokain?

Kokain giver en kort, intens rus, som kan minde om amfetaminens rus. Det er et meget afhængighedsskabende stof. Kokain virker stimulerende på centralnervesystemet, så puls og vejrtrækning bliver hurtigere og blodtrykket og kropstemperaturen stiger. Det giver en følelse af energi, opstemthed og selvsikkerhed. Sult, tørst og træthed mærkes ikke. I løbet af en lille time kan der komme en nedtur, hvor man bliver udmattet, irritabel, nervøs, rastløs, indadvendt, nedtrykt og har en stærk trang til stoffet. Det fører ofte til, at nogle indtager kokain flere gange hurtigt efter hinanden, og øger dermed risikoen for alvorlige forgiftninger.

Indtagelsesform: Kokain findes primært i pulverform, oftest som et salt som typisk indtages ved snifning. Kokain kan også spises, drikkes eller sprøjtes ind i en blodåre. Crack og freebase er mere koncentrerede former for kokain som kan ryges. Ved at ryge crack eller freebase opnår man en meget hurtigere og kortere virkning, end hvis man sniffer kokain. Disse mere koncentrerede former for kokain er meget afhængighedsskabende og særligt farlige for kroppen.

Type: Kokain er et stærkt stimulerende stof og virker opkvikkende.

Varighed: Afhænger af indtagelsesform og dosis. Ved snifning: Effekten indtræffer efter få sekunder og topper efter fem til ti minutter. Effekten kan gå over i nedtur efter 30-60 minutter. Ved crackrygning topper effekten hurtigere, er voldsommere og varer kortere.

John Tony Larsen

Psykoterapeut & Daglig Leder

Kontakt mig og få tid til en Uforpligtende og Gratis samtale allerede i dag!

Blank Form (#3)